
بتن فوق توانمند (UHPC)
مقدمه:
بتن فوق توانمند یک متریال سیمانی با قدرت بالا و دوام بالاست. خلق این بتن صرفا به جهت افزایش پایداری بیشتر ساختمان بوده است. که این نوع بتنها پتانسیل تحمل بار فوق العادهای را دارند. در دو دهه گذشته در ساخت بسیاری از پروژهها دست به دامان این نوع متریال شدهاند. از بتن فوق توانمند بیشتر در پروژهای ساختمانی، پل سازی، راهسازی، مرمت ابنیه، تقویت ساختمان، اجزای عمودی و سازهای، لستفاده به عنوان بدنه توربینهای بادی، ساخت دکلهای نفتی و گازی و سازههای دریایی استفاده میشود. که از بین مواردی که اشاره شد. استفاده در راهسازی و پل سازی را میتوان بیشترین کاربرد بتن UHPC دانست.
بتن فوق توانمند جوابی بود که محققان سالها برای تقویت سازههای در برابر زلزله به دنبال آن بودند. بدین خاطر سیاستهای دولتهای پیشرفته بر این بود که از این متریال بیشتر استفاده کنند. کشور آلمان در سال ۲۰۰۵ با بودجه ۱۲ میلیون دلاری درباره این نوع متریالها تحقیقاتی در موسسات خود آغاز کرد. که عملکرد این نوع بتنها را در موقعیتهای مختلفی مورد بررسی قرار داد. هدف از این تحقیقات گسترش آگاهی عموم درباره این متریال و استفاده از آن با هزینه کم بوده است. در مالزی نیز پس از مطالعات و تحقیقات صورت گرفته استفاده از این متریال تا جایی پیش رفته است. که حدود 90 پل در نقاط مختلف با بتن فوق توانمند ساخته شد.
تعریف و توسعه بتن فوق توانمند (UHPC):
بتن فوق توانمنهد متریال جدیدی است که از نسل مواد سیمانی با مقاومت و توانایی بالایی است. با استفاده از الیاف فلزی در این بتن مقاومت نهایی این بتن به ۱۵۰ مگاپاسکال میرسد. در سال حدود 6 ملیار متر مکعب بتن در جهان تولید میشود. که در این میان ۴۰% تولید بزرگترین تولید کننده بتن در دنیاست. تحقیقات بروی افزایش مقاومت بتن در ابتدا از سال ۱۹۶۰ شروع شد. که در ابتدا این مقاومت ۱۵-۲۰ مگاپاسکال بوده است. با گذشت زمان و در سال ۱۹۷۰ این مقاومت به ۶۰ مگاپاسکال رسید. در سال ۱۹۸۰ محققان به این مسئله بردن که با کاهش آب در بتن با استفاده از روان کنندهها می توان این قدرت بتن را بیشتر کنند. برای بدست آوردن این مقاومت محققان روشهای زیادی را امتحان کردند. که یکی از جالبرتین این روشها تولید بتن در خلا بوده است.