
سیستم آداپتیو مولد (Adaptive mould) در تولید قطعات GFRC
مقدمه:
قالببندی سطوح خمیده کاری دشوار و پر از خطاست. از این رو برای افزایش کیفیت تولید این نوع قطعات باید از تکنولوژیهای موجود استفاده کرد. سیستم آداپتیو مولد یکی از بهترین سیستمهای موجود جهت تولید قطعات دارای سطوح خمیده میباشد. که با استفاده از دادههای کامپیوتری سطح مورد نظر را شبیه سازی میکند. که در این مقاله بصورت کامل به عملکرد این سیستم میپردازیم.
معرفی:
در دهه اخیر و با ورود سبکهای معماری جدید همانند سبک معماری فولدینگ ظهور احجام متنوع در طراحیها و مشکل اجرای آن متوجه پروژهها شده بود. هر چند طراحی فرمهای سیال با نرم افزارهای شبیه سازی چنان کاری دشواری نیست. اما انتقال آن به واقعیت و اجرای آن بسیار دشوار و گاها غیرممکن است. و در صورت انجام، هزینههای بسیاری را متقبل میشود. و این مشکل سبب شده است که معماران فرمهای خود را به سمت ساده سازی سوق دهند. و لیکن با ورود سیستم آداپتیو مولد این مشکل به کلی حل شد. و هر نوع حجم و ساختاری را پوشش داد. قبل از این سیستم برای تولید یک قالب خمیده از روش CNC استفاده میشد.
اما این روش دقت کم و پرت مصالح زیادی داشت. و هر قالب یا چند بار مورد استفاده قرار میگرفت. تفاوت اولیه سیستم آداپتیو مولد در این است. که از این قالب برای همیشه میتوان استفاده کرد. و هم زمان کمتری در تهیه قالب صرف میشود. عملکرد این سیستم به شکلی است که سیگنالهای از طرف نرم افزار به استپ موتورها ارسال میشود. که ارتفاع آن را تغییر میدهد. و سبب میشود که سطوح مدلسازی شده در نرم افزار کاملا به محیط واقعی انتقال پیدا کند. پس میتوان گفت که این سیستم سرعت، دقت بیشتر و نیز پرت مصالح کمتری دارد. یکی دیگر از محاسن این نوع قالببندی نسبت به روش دستی این است. که دیگر نیازی به پرداخت و دوباره کاری نیست. قطعاتی که تولید میشود را میتوان قطعه نهایی در نظر گرفت.
عملکرد و محدودیتها:
این سیستم در محدوده خود میتواند هر شکلی را در زمان دو دقیقه مدل کند. اجرای سیستم و نیز مختصات نقاط مستقیما از فایل نرم افزار به موتوها انتقال پیدا میکند. بالاترین نقطه به ارتفاع میلههای پیستون بستگی دارد. پایینترین نقطه نیز بیس کار است که پیستونها در آن قسمت ارتفاع صفر دارند. محدوده افقی دستگان به فاصله استپ موتورها بستگی دارد. چنانچه کل قطعات مورد نظر در این محدوده قرار میگیرند. اما در صورتی که قطعات در محدوده دستگاه قرار نگیرند یعنی اندازه بزرگتری نسبت به دستگاه داشته باشند. در این صورت قطعه مورد نظر را در چند مرحله و با شبکهبندی باید بروی دستگاه پیادهسازی نمود. برای کنترل دستگاه از دو نرم افزار Arduin و Rihno استفاده میشود.
دقت:
پیستونها هر دستوری که از نرم افزار دریافت میکنند. به کلی به دستگاه منتقل میکند. اما در این میان خطاهایی نیز به خاطر جنس قالبی که روی پیستونها قرار میگیرد دیده میشود. این خطاها اغلب بین 1 الی 2 میلی متر میباشند. که برای این سیستام قابل قبول است. خطایی که پیستونها در زمان حرکت میتوانند از خودشان نشان دهند نیز حدود 0 الی 1 میلی متر است. این موضوع نیز بخاطر فشار حجم مصالح از بالا است که باعث افت پیستونها میشود. که برای رفع این خطا باید تعداد پیستونها را افزایش داد.
جنس پنل:
جنس مصالحی که بروی این قالب ریختهگری میشود. هر جنسی میتواند باشد. اما باید شکل خمیری داشته باشد که بعد از ریختهگری شروع به سخت شدن کند. بیشترین استفاده از این نوع قالبگیری در ساخت پنل بتن الیافی، قطعات گچی، ترمو پلاستیک و پلاستیک تقویت شده با الیاف است.
نتیجهگیری:
سبک معماری فولدینگ یکی از برجستهترین روندهای معماری مدرن است. که طراحی و ساخت این نوع سازهها با استفاده از فناوری دیجیتال امکان پذیر است. این فناوری در صنایع بسیاری همچون (هوا فضا، صنعت ماشینسازی، نیروی دریایی و ساختمان) کاربرد دارد. در این مقاله روشهای تولید سنتی که در گذشته استفاده میشد. سبب شده بود که معماران برای اجرای طرحهای خود دست به سادهسازی طرح خود بزنند. بیشترین کاربرد این سیستم در صنعت تولید قطعات بتن الیافی است. هر چند تهیه این سیستم هزینه بر است. اما در مدت کوتاهی این هزینه را جبران میکند. چون که با استفاده از این سیستم پرت مصالح کمتر و سرعت کار بیشتر میشود.